неделя, 13 декември 2015 г.





ЩРУДЕЛ  21 Март 2006


Това е  щрудел по рецепта на бабата на мъжа ми. Най-вкусният който съм опитвала!

За тестото:
300г брашно
125г твърд маргарин или масло(аз го правя с маргарин)
50г пудра захар
2 яйца
4 с.л. прясно мляко
2/3 пакетче бакпулвер(питах не може ли цяло - не нямало да е същото, така че сложих 2/3 )
щипка сол

От продуктите се замесва не много твърдо тесто, но да става за разточване. тестото се разделя на 2 и се разточват 2 кори с големината на тавичката за печене(дозата е точно за тавичка от печката(дълбоката)). Тавичката се намазва с мазнина и се слага първата кора, върху която се слага плънката.

Плънка:

1 кг ябълки
5-6 супени лъжици кристална захар(всъщност може да сложите на вкус)
1 ч. ч. смлени орехи(може и без тях)
По желание може да сложите и стафиди
4-5 с.л галета (за да поеме водата от ябълките)
канела за посипване


Приготвяне:
Най-напред се слагат ябълките нарязани на тънки резенчета, посипват се със захарта, канелата, орехите и накрая галетата.
Отгоре се слага втората кора тесто, леко се примачква отгоре, за да се изкара въздуха и краищата се притискат с пръсти, за да се слепят двете кори. Тестото се набодва с вилица и щрудела е готов за печене. Пече се в умерена фурна, до зачервяване. След изтиване се реже на парчета и се поръсва с пудра захар.

Добър апетит!



2 коментара:

Privania каза...

Наистина много вкусен и лесен! На следващия ден е още по-добрър! Благодаря за рецептата!

Анонимен каза...

Една от любимите ми рецепти. Приготвям го редовно (без летния сезон) години наред. Консумираме го и като десерт и за закуска. Благодаря за споделянето.