понеделник, 14 декември 2015 г.



Ето ви една чешка рецепта за стар бял хляб (франзела) и ябълки. Тук я хапват и като второ след задължителната супа, но аз бих я причислила към десертите.


Земелбаба   27 Март 2006

Продукти: стар хляб, ябълки (изчистени от кората и семките), прясно мляко, малко масло, захар на вкус, канела.(количеството на продуктите зависи от големината на съда за печене и вкуса)

Приготовление:

Част от нарязаният на тънки филийки хляб се нарежда в предварително намазан с масло съд (тенджерка ) от йенско стъкло. Върху него се редят нарязаните на филийки ябълки и се посипва със захар на вкус и канела. Така се редят ред хляб, ред ябълки посипани с канела и захар, като най-горният слой е от хляб. Залива се с прясното мляко(до 2/3 от ръба) и най-отгоре се нареждат парченца масло. Пече се в умерена фурна до порозовяване.

пс. Има и друг вариант, за натопите филиите хляб предварително в млякото и така омекналите филиики да нареждате. тогава няма нужда от много заливане с мляко. аз предпочитам този втори вариант.

Да ви е сладко:))

Няма коментари: