понеделник, 14 декември 2015 г.


Бульон с топчета от дроб 06 Ноември 2007

Polévka s játrovými knedlíčky

Отдавна се каня да напиша рецептата на една от най-вкусните супи, които съм опитвала. Вече съм казвала, че чехите не сядат на обяд без супа и са майстори на супите. Тази супа(всъщност по-скоро бульон) е с дроб и щом аз, която не понасям карантия я харесвам, съм сигурна че ще очарова и много от вас. Описанието може да изглежда сложно, но повярвайте ми много е лесна и вкусна.

За около 2 литра бульон са ви необходими:

200-250г телешко месо от предницата
1-2 големи кокала с костен мозък
2 моркова
1корен от магданоз
1 малка глава целина
1 глава лук
5 зрънца черен пипер
3 зрънца бахар
сол

За топчетата от дроб са ви необходими:

100г свински дроб, но може и пилешки дробчета
1 яйце
2 скилидки чесън
1ч.л майорана - задължителна подправка за тази супа, иначе не е същата
1 с.л меко масло
сол на вкус
галета

По желание прибавете домашно приготвено  фиде (нудълс) - е може и купено де, но не е същото.

Залейте месото и кокалите със студена вода, прибавете лука, черния пипер и бахара. Варете до пълното омекване на месото, ако е необходимо прибавяйте по малко гореща вода. Трябва да се получи силен бульон. През това време си пригответе топчетата. Смелете в машинка за месо или робот (но внимавайте да не е много ситно) всички посочени по-горе продукти за топчетата без галетата. Към получената кайма прибавяйте гатета до получаването на маса удобна за направа на топчета. Има и друг вариант, да прибавите повече галета и да настържете после каймата в супата. Докато се вари бульона настържете на ситно ренде и корените за супа.
Свареният бульон прецедете, нарежете месото, прибавете настърганите корени за супа, топчетата от дроб и оставете да ври тихо до омекването на зеленчуците. Ако искате бульона да е с фиде сложете го 3-4 минути преди да изключите супата. Посолете на вкус и поднасяйте поръсена с ситно накълцан магданоз.

Добър апетит!

Няма коментари: