понеделник, 14 декември 2015 г.



Хоускови кнедли(кнедли с парченца хляб)  18 Април 2006


1/2 кг. едро смляно брашно, ако не - грис
1 ч. л. сол
1 яйце
1 ч. чаша хладка вода
2 – 3 филии отлежал бял хляб (тук ползват малки бели подобни на тънка кифличка хлебчета)- 2-3 хлебчета
10 гр. мая
1/3 пакетче бакпулвер

В голяма купа насипваме брашното смесено със солта и бакпулвера и надробяваме маята. Постепенно прибавяме хладката вода, в която сме разбили яйцето на пяна. Замесваме не много твърдо тесто към което се прибавя нарязаният на кубчета хляб.След като се омеси добре се посипва с брашно и се оставя на топло да втаса около 30 мин.
Водата в която се варят кнедлите трябва да ври, но не много силно и трябва да е много. От тестото се правят 4 –6 топки, които леко се разточват на дебели цилиндри(хлебчета) около 10-15 см. Варят се около 10 мин. от двете страни.
Цилиндрите се варят по два.Много е важно, да се следи времето за сваряване, защото всяка минута в повече може да е фатална. Най-добре е малко преди изтичането на вторите 10 мин. да се извади внимателно един от кнедлите и да се разполови, за да се види вътре дали не е суров още. Ако е, не го връщай обратно, но залепи двете половини и го покрий с някакъв найлон - той ще се "довърши" сам. Останалият цилиндър остави във водата още за около минута. Повърхността на сварените кнедли е хлъзгава, но вътре е като на мек бял хляб.
След изваждането се завиват в найлон, нарязват се на филйки и се консумират топли с някво месо в сос или с печено месо и кисело зеле. Ако не се изядът всички, могат да се оставят в хладилника за около 2-3 дни или в замразител за по-дълго - винаги завити в найлон! Затоплянето става винаги на ПАРА!

Знам, че изглежда доста сложно, но всичко е въпрос на опит:)

Няма коментари: