понеделник, 14 декември 2015 г.



Домашен кетчуп  11 Юли 2006


2 кг домати
250г лук
250г ябълки
2 червени чушки( не слагам) иначе става по-гъсто
2 лютиви чушки или лъжичка лютив пипер(по желание)
1 глава чесън
2 карамфилчета
5 зрънца черен пипер
5 зрънца бахар
2 дафинови листа
2 ч. л сол
1 ч. л джинджифил(по желание, аз не слагам)
1/8 л оцет(тук ползват за консервиране 8%, но става и с обикновен)
180г захар

Всичко без захарта се смесва( аз слагам подправките в торбичка от тензух) и вари 2 часа, като от време на време бъркаме. След това махаме пoдправките и пасираме сместа до гладкост.
Накрая прибавяме захарта и още малко варим - около15 мин.
Aз пълня средни бурканчета(стига за едно готвене за 3-4 души) и стерилизираме 20 мин. на около 80°C.  От това количество продукти стават около 4-5 бурканчета.

После ползвам като готов сос за спагети, само прибавям кайма, шунка или късчета месо и зеленчуци. Става и за сос за по-тлъсти меса. Голяма вкусотия!

Няма коментари: