понеделник, 14 декември 2015 г.





Сладки (плодови) кнедли  18 Април 2006

Рецептите са от бабата на мъжа ми, която и на 85 години продължава поне 2-3 в седмицата да си прави кнедлите сама! Обясненията са много подробни - като за начинаещи, ама така ми беше казано да напиша, за да е добър резултата!

Продукти(за около 4 души):
300г. едро смляно брашно(грис)
200мл. хладко прясно мляко
1 яйце
20г мая
2 равни лъжици захар
щипка сол
600-700 г. ягоди(става и с други дребни плодове - сливи, малки кайсии, четвърт ябълка), ама с ягоди са най-вкусни:))

Приготвяне:
В голяма купа сипваме гриса, правиме по средата ямичка и в нея раздробяваме маята, половината от захарта и малко затоплено мляко - колкото да омесиме меко тесто и оставяме на топло да втаса около 30 мин. След това прибавяме останалата захар, солта, яйцето и ако е нужно още от млякото. Омесваме меко и гладко тесто и оставяме още 30 мин. да втаса. След това разаделяме тестото на топчета(големина според големината на плодовете), които се сплескват за да станат четириъгълничета в средата на които се слага плод(но да е подсушен, а не мокър), с пръсти се "затваря" тестото и се оформят топчета(кнедли). Важно е кнедлите да са горе-долу с еднаква големина, така че е добре да се използват първо по-големите плодове, а после според тяхната големина могат да се слагат в една кнедла и 2-3 ягоди. Могат да се изпозват и замразени ягоди, но се слагат непосредствено преди варенето, за да не се разтекът.
Варят се в голямо количество вряща(но не много силно) вода, така че да плуват свободно и да не се допират. Варят се около 5 мин. от ВСЯКА страна, но е най-добре да се провери, дали кнедлата или плодът не са сурови. ДА СЕ ВНИМАВА ДА НЕ СЕ ПРЕВАРЯТ, защото стават твърди.

Сервиране:
Заливат се с прясно разтопено масло и се посипват със захар. Чехите настъргват също твърда извара, но си мисля, че в БГ я няма:( Може също да се залеят с разбита и подсладена прясна сметана.

Хубавото е, че могат де се приготвят предварително и да се замразят, но размразяването става само на пара.



Няма коментари: