понеделник, 14 декември 2015 г.




Гулаш 28 Октомври 2006

Продукти:

Около 1кг телешко месо от предницата. Леко прошарено. Не ви препоръчвам да купувате от бута, защото е по-сухо.
3 големи глави лук
1 с.л червен пипер
1 ч.л ким
черен пипер на вкус
Около 1 литър вода или бульон
1 с.л брашно
Малко олио за запържване на месото
сол

Приготвяне:

Аз изпозлвам тенджера под налягане, защото иначе задушаването на месото отнеме много повече време. затова имайте в предвид, че това не е бързо ядене.

Загрейте олиото и опържете нарязаното на късчета месо от всички страни. Ако искате, може просто да задушите месото с малко олио и вода(бульон). Прибавете нарязания на ситно лук, черният пипер, вегетата и червеният пипер, залейте с малко вода, затворете тенджерата с капак, намалете котлона на най-ниска степен и задушавайте за около 40 минути, като от време на време разбърквате и ако е необходимо подливате с топла вода или бульон. Ако готвите в тенджера под налягане, залейте с цялото количество вода(ако ви се стори малко добавете, така че месото да е почти покрито от течността), затворете и душете около 20мин от изсвирването.

След пълното сваряване на месото е нужно да се сгъсти соса, а това става като добре разтворите брашното в студена вода. Посолете и оставете още 5 минути да поври.

Вкуса на гулаша много зависи от качеството и количеството на месото, както и от това водата да не е много. Колкото повече разредите гулаша, толкова повече брашно трябва да сложите за да сгъстите и така се губи интензивният вкус на месото.(аз направих тази грешка също този път - сложих повечко вода и затова цвета на гулаша не е много тъмен!)

Сервира се с кнедли, варени картофи или ориз!

Добър апетит!

Няма коментари: