понеделник, 14 декември 2015 г.
Кошери (скалички) 23 Декември 2007
Тези непечени сладки са едни от любимите тук. За да ги направите ви е необходима или специална формичка, която за съжаление се продава само тук или някаква малка чаша(тип напръстник) със заоблено дъно - за ракия например. Вариации на рецептата има много, аз ще напиша своята:
За тестото:
240 г ситно смлени или начукани бишкоти (може и бисквити тип Закуска)
220 г пудра захар
135 г масло
3 с.л какао
3 с.л пр. мляко
4 с.л ром (ако искате да избегнете алкохола, сложете ромова или др. есенция и увеличете пр. мляко)
1 ванилия
За крема:
1-ви вариант с алкохол- 30мл яйчен ликьор, пудра захар на вкус и около 50г много меко масло - трябва да се получи течен крем - да капе от лъжичката). Разбивате на крем маслото с пудрата захар и по малко прибавяте ликьора. Ако започне да се пресича затоплете леко на водна баня или в МВ печка. Разбийте на пухкав, по-течен крем.
2-ри вариант с алкохол - 100г масло, 1с.л ром, 1 жълтък, 80 г пудра захар - разбивате на крем.
Първи вариант без алкохол - като крема за тортата Рафаело - масло и подсладено кондензирано мляко + някаква есенция - портокалова, ванилена - каквато имате и ви харесва. Трябва да стане по-рядък крем. Нямам пропорции, но на око.
Втори вариант без алкохол - крем нишесте + малко масло + есенция.
За подложка - малки кръгли бисквити по възможност с диаметъра на формичката или чашата която ползваме.
Приготовление:
Продуктите за тестото се смесват до образуване на компактна топка (ако е нужно прибавете още течност). От нея се късат парчета и се натъпкват добре в намазната с малко масло и поръсена с пудра захар формичка(чашка). С обратната страна на дървена лъжица или нещо друго издълбайте ямка в натъпканата маса и сложете от крема за да се запълни. Запушете с бисквитката и обърнете, така че готовото кошерче(скаличка) да стои.
Добър апетит!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар