понеделник, 14 декември 2015 г.

Бърза боровинкова торта 23 Юли 2008
Една бърза импровизация

Продуктите са за торта с размер 26 см.
По желание може да използвате готов блат!

За блата:

3 яйца
90г захар
90г брашно
1 ванилия

Разделят се белъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване. Леко се прибавят разбитите на сняг белтъци и при бъркане с дървена лъжица се прибавя по малко брашното. Пече се в намазана с масло и посипана с грис форма или както правя аз - изрязва се хартия за печене с диаметъра на дъното, стените на формата се намасляват и тогава се излива тестото. Печем в предварително загрята фурна на около 160 градуса за около 20 мин. Оставяме блата да поизтине, надупчваме на няколко места с вилица и си приготвяме заливката.

Заливка (глазура - кисел):

300-400г боровинки (ягоди, малини) може и замразени.
100г захар
2 препълнена с връх супена лъжица нишесте (ванилов пудинг)
малко вода

Боровинките със захарта се загряват, докато захарта се разтопи и плодовете си пуснат водата. Преди да заври сместа към нея с непрестанно бъркане се прибавя размитото в около половин чашка вода нишесте. Вари се на слаб огън докато се сгъсти. ако ви се струва, че не е сгъстено достатъчно, прибавете още малко размито нишесте. С тази смес заливаме блата. Оставяме да изстине добре и украсяваме с леко подсладена, разбита сметана (по желание може и заквасена сметана). Ако не ви се занимава с украси, просто с лъжица разпределете сметаната върху тортата равномерно.

Втори вариант с ягоди -  първо сварих ягодите на компот със захарта, после прецедих и наредих ягодите върху блата, а сока смесих направо с едно нишесте ванилия и след като се сгъсти залях. Сметаната този път я сложих нагъсто. Стана божествено вкусно - даже май този вариант ми хареса повече!

Добър апетит!

Няма коментари: