понеделник, 14 декември 2015 г.



Линцерови сладки  11 Декември 2006


Тези сладки са получили името си от извесният град Линц в Австрия и са познати по света точно с това име.

Продукти:

500г брашно
250г масло (аз слагам комбинация 100г твърд маргарин и 150г масло)
200г пудра захар
3-4 жълтъка(според големината) или 2 яйца (само с жълтъци стават по-меки)
по желание кората на един лимон

за слепване - касисов, вишнев или друг по-кисел мармалад (най-добре червен)
пудра захар за поръсване

Приготовление:

Пресявяме на дъска за месене брашното и захарта, правим кладенче и чукваме в него яйцата. Мекото масло режем на филийки и слагаме около яйцата. По желание прибавяме лимонената кора. Омесваме гладко тесто, покриваме добре с домакинско фолио и оставяме да отлежи поне 2 часа (най-добре и за една нощ) на хладно място(хладилник).
Ако ви се стори, че тестото е по-сухо (ронливо), пибавете още един жълтък.
Преди печене се разточва кора - 0,5см дебела и се изрязват различни формички - най-добре
е колелца, цветя, сърчица, като едната формичка е  пълн, а другата с изрязано кръгче или сърчице по средата.  Много внимавайте да не ги прегорите(особенно ако са разточени по-тънко има такава опасност). Пекат се в ненамаслена тава или на хартия, на около 170° до порозовявяне - стават много бързо и трябва да сте много внимателни.

Седмица преди Коледа се слепват със сладко и поръсват с пудра захар.


Няма коментари: