Рошав сладкиш 10 Август 2007
(Сладкиш с трохи му е името, но аз реших да го преименувам)
Drobenkový koláč
За тестото:
500г брашно
80г разтопено масло или мас
80г захар
20г прясна мая
200 мл прясно мляко
2 жълтъка или едно яйце
За намазване - едно средно бурканче мармалад(около 400г) от ябълки или сливи(с други не съм опитвала). По желание към ябълковият мармалад прибавете канела, а към сливовият малко ром, а може да посипете и с орехи.
За посипване- сладки трохи направени от следните продукти:
100 гр грис
100 гр захар
100 гр меко масло - всичко се смесва в купа и с пръстите се правят трохи(не месете а по-скоро раздробявайте продуктите.
Продуктите за тестото се смесват (аз винаги си правя закваска от хладко прясно мляко. мая, лъжичка захар и лъжица брашно и оставям на топло, покрита с кърпа да увеличи обема си 3 пъти) и се омесва еластично тесто. Оставя се добре да втаса(аз го правя в машината за хляб). Слага се маса и леко се разточва до големината на тавичката от печката(това количество е точно за една тавичка). Прехвърля се в намазаната с масло тавичка и се доразпределя с ръце, за да покрие цялата площ. Може да ползвате и хартия за печене, както мен. Гледайте тестото да е равномерно разточено, за да не се получт неравности при печенето.
Сега намажете равномерно суровото тесто с мармалада и посипете равномерно с трохите.
Фурната ви трябва да е предварително загрята. Сложете сладкиша да се пече на около 160-170° при фурни с топъл въздух или 200° при обикновенните фурни. Сладкиша е готов, когато започне да покафенява по краищата и когато трохите отгоре придобият лек загар!
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар