понеделник, 14 декември 2015 г.



Задушено телешко в сметанов сос  09 Октомври 2006

SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ

Продукти:
500г телешко бон-филе (става чудесно също със заешко или пилешко, та дори и свинско)
50г бекон
1 морков,
1 корен от магданоз
1 по-малка глава целина
1 глава лук
1 дафинов лист
1 l сладка сметана или 500 ml заквасена сметана
5 зърна черен пипер
5 зърна бахар
1 ч.л мащерка
1 ч. л оцет
1ч. л захар
2 с. л брашно
2 с. л масло
сол
олио
по желание един лимон

Приготовление:

Месото се шпикова с бекона(за незнаещите - в месото се правят разрези с ножа и се пъхват там парченца от бекона). Ако това ви се вижда трудно, може просто да прибавите парчетата бекон към мазнината в която ще запържите месото! Месото не се реже - готви се цяло! Посолявате, посипвате с черен пипер и го запържвате в подходяща тенджерка в олио от всички страни. Когато се позачерви, го изваждате върху чиния и оставяме на този етап настрана. В останалото олио прибавяте ситно нарязаният лук и задължително настърганите корени за супа(морков, целина, магданоз). Всичко запържвате до омекване и отново връщате месото, като прибавяте и около чаша вода, подправките + оцета(без захарта) и по желание лимона нарязан на кръгчета. Покрива се с капак и месото се задушава на слаб огън, ако е нужно прибавяте по малко топла вода. Месото обръщате постепенно от всички страни и от време на време поливате със соса. Когато месото е напълно сварено и меко, го изваждате и го слагате някъде на топло място. Изваждате от соса подправките и соса пасирате. Отделно в маслото запържвате брашното и когато се запържи добре(трябва обаче да е още светло), прибавяте към соса, като бъркате непрекъснато или с дървена лъжица или още по-добре с телена бъркалка за готвене, за да не се получат бучки. Леко разреждате с топла вода или бяло вино(по желание) и оставяте да поври още около 20 минути.(Ако соса ви се вижда по-рядък, може да прибавите още запържено или запечено брашно.) Към края на варенето в отделен съд отливате част от соса и бавно и при непрекъснато бъркане прибавяте сметаната(за да не се пресече). После връщате обратно в соса и пибавяте сол на вкус(внимавайте със солта - този сос е по-скоро леко сладък), захарта и по желание няколко капки лимонов сок. Отново загрявате и варите още 5 минути. Чехите харесват този сос да е по-скоро сладък а не кисел, така че внимавайте с лим. сок.

Сервиране:

Месото се нарязва на филийки и се залива с горещият сос, отстрани се слагат хоускови кнедли. Ако сложите и по една лъжичка заквасена сметана и сладко(компот) от червени боровинки, ще получите още по-изискан вкус и красиво оформление!

Приятен апетит!

Няма коментари: