Плетеница (кифлички) с крем 22 Септември 2010
Не знам как е у вас, но моите момчета много обичат десерти в които има крем или пудинг. Така че отдавна търсех рецепта за тесто с мая и крем вътре. Намерих го неотдавна в един словашки сайт под формата на плетеница, но си мисля, че следващия път ще го направя като кифлички - просто ще отнеме повече време завиването. Хубавото на рецептата е, че не се използват яйца и така е подходяща за хората с алергии към тях.
За тестото - може да се омеси в машина за хляб, програма "Тесто":
500г брашно
280мл прясно мляко
75г. разтопено но не горещо масло/маргарин/олио
5 с.л пудра захар
20г мая
щипка сол
За крема:
500мл. прясно мляко
2 пак. нишесте (пудинг) предназначени за по 500мл. мляко всяко
4-5 с.л захар
75г масло/маргарин
От изброените продукти се омесва гладко тесто и се оставя да втаса.
През това време сваряваме пудинга според указаните количества - на 500мл мляко + захар - 2 пакетчета пудинг. Получава се много гъст крем, който след сваряване се сваля от огъня и докато е още топъл в него се разбърква 75г масло докато се разтвори и поеме. Така приготвения пудинг покриваме до плътно залепване с прозрачно фолио (фолиото се слага директно върху крема и така забранява образуването на коричка) и оставяме на студено да поизстине.
Когато тестото е готово разделяме го на 4 равни топки - разточваме елипса, слагаме 1/4 от крема по средата, внимателно събираме краищата и затваряме. Повтаряме същото с втората топка и от така получените "плитки" заплитаме плетеницата:
Същото повтаряме и с другите две топки и така получаваме 2 плетеници. Оставяме още малко да втасат оплетени, намазваме с прясно мляко или яйце.
Печем на 170-180 градуса в предварително загрята фурна - до порозовяване.
Добър апетит!
ПС. Може да импровизирате и да напълните единия фитил с крем а другия със сладко или нутела. Вкуса също може да се мени според вкуса на използвания пудинг.
Няма коментари:
Публикуване на коментар