понеделник, 14 декември 2015 г.



Пролетна торта с нежен и изключително вкусен крем, който съвършенно допълва незaменимият вкус на cвежите ягоди - една наистина луксозна и ефектна торта!

ТОРТА С ЯГОДИ И ФРЕНСКИ КРЕМ   27 Март 2006


За блата:
3 яйца
90 г захар
80 г брашно
45 г масло;

За френският крем:
250 г масло
4 яйца
100г захар
по възможност една шушулка истинска ванилия ако не 2-3 ванилии

За украса:
800 гр. пресни ягоди
1 разтворен в 350 400 мл вода,подсладен желатин(по възможност червен)
опечени до златно, белени и нарязани на тънко бадеми(филирани)

Приготвяне на блата: На водна баня разбиваме жълътците и захарта и внимателно прибавяме добре пресятото брашно и накрая размекналото масло. След това прибавяме и разбитите на твърд сняг белтъци, като бъркаме с дървена лъжица леко и само в една посока. Така приготвеноте тесто, изливаме в намаслена и набрашнена форма за торта и печем във фурната при 180° за около 30 мин. Оставяме да изстине готовият блат и през това време приготвяме крем: Около 2 мин. разбиваме яйцата, като постепенно прибавяме захарта. Купата с яйчената смес слагаме в горща водна баня и разбиваме(най-добре с миксер) около 5-6 мин. докато сместа се сгъсти. След това оставяме сместа да се поохлади, а през това време в друга купа слагаме размекналото масло и разбиваме около 15 мин, докато напълно побелее. Разрязваме ванилията по дължина и остъргваме черната вътрешност, която прибавяме към маслото и разбъркваме. Добавяме охладената яйчена смес и разбъркваме добре. По-голямата част от крема нанасяме на изстиналият блат във формата за торта, а върху него нареждаме умитите и разполовени ягоди с рязаната част към крема. Заливаме с подсладеният и разтворен желатин и слагаме в хладилника да се стегне. След около 1-2 часа, махаме страничната лента на формата, намазваме с останалият крем и налепваме опечените бадеми. Ако нямате бадеми или искате тортата да изглежда по друг начин, може отстрани да налепите изрязани на височината на тортата сладкарски бишкоти и да обвиете с подходяща по цвят и ширина панделка, като отпред направите красива фльонга!


Няма коментари: