понеделник, 14 декември 2015 г.



Ето един много вкусен сладкиш, който е един от любимите тук в Чехия:

Пастички "Миша"   07 Юни 2006

Продукти:

Тесто
6 жълтъка,
5 с.л. пудра захар,
1,5 с.л олио,
5 с.л брашно,
2-4 с.л какао,
1 пак. бакпулвер,
6 белтъка.

Крем:
250 г масло,
500 г извара,
200 г пудра захар.

Глазура:
200 г шоколад за готвене
50 г твърд маргарин(масло)

1. Разбиваме жълтъците със захрта и олиото, до пяна(по възможност с миксер). Брашното, какаото и бакпулвера пресяваме в друг съд. Бълтъците разбиваме на твърд сняг. Прибавяме по малко от пресятото брашно и белтъците като леко, но добре забъркваме до яйчената смес.
2. Готовото тесто изсипваме в дълбока тавичка(около 27x37 см), предварително намазана с масло и посипана с брашно и печем на 180 C за около 10-12 мин. След това оставяме блата да изстине.
3. Разбиваме мекото масло с изварата и захарта на гладък крем, с който намазваме вече изстиналият блат. След това слагаме сладкиша в хладилника, за да се стегне.
4. Шоколада и маслото разтопяваме на водна баня(или в микровълнова печка), до получаването на гладка маса. Сваляме от огъня и оставяме леко да се охлади, след което изливаме върху крема и разстиламе добре, като работим бързо, защото се втвърдява бързо.Отново оставяме в хладилника да се стегне. Режеме с остър и преварително загрят в гореща вода нож, за да не се чупи глазурата.



Няма коментари: