понеделник, 14 декември 2015 г.




Ванилени кравайчета  28 Ноември 2006

Vanilkové rohlíčky 

Тук по Коледа се правят поне 10 вида сладки(печени и непечени) и смятам да пусна рецептите на няколко вида, обичани от нас.

Днес ви предлагам рецептата на най-известните коледни сладки в Чехия - ванилковé рохлички(ванилени кравайчета). Тази рецепта е отново от тетрадките на бабата на мъжа ми(страхотна кулинарка  ) и е изпитана с годините.

Сладките се правят поне 2 седмици преди Коледа. Това са масленки с ядки.


Продукти за една доза(една тава, защото са малки и не се надуват много):

150г брашно
70г готварско нишесте (т.е без примеси - чисто) - царевично, пшенично, картофено(според оригиналната рецепта)
70г пудра захар
80г орехи или лешници - смилат се
150г масло със стайна температура
1-2 жълтъка(зависи от големината)

За след изпичането, си пригответе една купа с около 150 - 200г пудра захар, в която сте сложили 2-3 пакетчета със ванилена захар или прахчета ванилин.

Приготвяне:

На дъската за месене пресяваме брашното, прибавяме нишестето и захарта, смлените орехи. Отгоре нарязваме на късчета маслото и прибавяме жълтъците. започваме да месим, докато тестото стане гладко. Оставяме тестото за една вечер на хладно място да отпочине. На другият ден правим от тестото цилиндър и режем еднакви по големина колелца, които правим на пръчици 6-7 см. дълги и 1 см дебели и завиваме на кравайчета (под формата на буквата С). Печем върху ненамаслена тава, на умерена температура (170 градуса Ц) до порозовяване (не ги правете много кафяви, за да не се втвърдят). Аз пека по две тави на вентилатор на 170 градуса - около 10 -12 минути. След като ги извадите, оставете да поизстинат, но още топли овалвайте по две-три в приготвената пудра захар с ванилия.
Съхраняват се в картонена кутия, на хладно място. Издържат поне месец, месец и половина. Могат и да се замразят.

Няма коментари: