понеделник, 14 декември 2015 г.
Френски сладкиш с круши 19 Октомври 2007
Ето един вкусен и лесен сладкиш според сезона. Рецептата ми е от една приятелка (по-скоро от мъжа на сестра и който е французин). Рецептата е съвсем обикновена, но ме провокира заливката.Получи се много вкусен сладкиш
Заслужава си да се направи двойна доза в по-голяма форма!
Продукти за около 6 човека - размер на тавичката(формата) 22 см:
3 - 4 добре узрели средно големи круши
150 г. брашно
100 г. захар
2 яйца
100 мл прясно мляко
3 с.л. олио
1/2 бакпулвер
щипка сол
Заливка:
80 масло
1 яйце
3 с.л захар
Приготвяне:
Пуснете фурната да се загрява на 180°C при обикновена фурна или 160°C при фурна с вентилатор.
Махнете семките на крушите, обелете ги и ги нарежете на филийки.
С миксер разбийте двете яйца с щипка сол и прибавяйте по малко захарта. Бийте до побеляване и утрояване обема на сместа. Отделно смесете брашното с бакпулвера и прибавете към яйцата. Най-накрая по малко прибавяйте и млякото смесено с олиото.
Пригответе си форма за торта или малка тавичка и изрежете за дъното кръг от хартия за печене(за по-лесното отлепяне от дъното). Страните на формата намажете с масло.
Изсипете половината тесто във формата и разстелете добре.
Наредете нарязаните круши, така, че да се запълни формата и залейте отгоре с останалото тесто. Сложете във фурната и печете 30 мин на показаните по-горе градуси.
Към края на печенето си направете заливката:
Оставете маслото да се разтопи на много слаб котлон, прибавете към него захарта и разбитото яйце и при непрестанно бъркане с тел оставете захарта да се разтопи напълно(целта не е карамелизация ) - получава се нещо като жълт сироп.
След като изминат 30 мин. от запичането на сладкиша, извадете го, залейте го със заливката и леко надупчете с вилица, шишче или нож на няколко места за да попие заливката по-добре. Отново го върнете във фурната и печете още 20 мин.
Накрая го извадете и оставете да изстине във формата. Поръсете с пудра захар и поднасяйте полят с карамел!
Вярвайте ми - ще свърши много бързо!
Да ви е вкусно!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
2 коментара:
От години го правя. Невероятно вкусен е. Благодаря за споделената рецепта. Поздрави от Kikito_ от gotvetesmen!
Много се радвам, че и на Вас е любим!
Публикуване на коментар