понеделник, 14 декември 2015 г.



Меденките на Джули 02 Декември 2007

Джули е една страхотна майсторка на меденки, която е мулатка - това обаче не и пречи да е една от най-добрите майсторки на меденки в Чехия, където приготвянето и украсата им е издигнато в изкуство!

Продукти:
800г или 5 и 1/3 ч.ч. брашно (в последно време комбинирам ръжено и пшенично)
280г или  1 и 1/3 ч.ч пудра захар
120г или 1/2ч.ч. масло
5 - 6 с.л разтопен мед (но не топъл)
2 яйца
2 жълтъка (белтъците запазваме за глазурата)
2 ч.л сода за хляб
2 ч.л подправка за меденки, ако не намерите - смес от смлени джинджифил, канела, щипка кардамом, звездовиден анасон.
По желание може да замените 60 грама от брашното с чисто, качествено какао, за да станат по-тъмни.

Приготвяне:
Размесваме добре сухите продукти, правим кладенче и чукаме яйцата, меда(не трябва да е горещ, само леко топъл) и накрая нарязваме на късчета мекото масло(маргарин). Месим до образуването на меко и гладко тесто ( В началото може да ви се струва, че има нужда от още течност, но не правете грешка да слагате веднага - след известно време, брашното усвоява мазнината и става чудесно тесто, което не лепи). Ако обаче имате трудности със събирането, на таестото, прибавете още едно яйце. Хубавото на това тесто е, че веднага може да се работи с него!. Разточвате кора тънка около 5-7 мм и изрязвате фигурки. Пекат се около 10-15 мин. на 160-170 ˚С. Изваждайте веднага след като забележите, че краищата започват да порозовяват. 

Тъмна лъскава глазура:
За да се получи хубава кафява глазура отгоре, е нужно да се намажат още топлите меденки с разбито яйце + 1ч.л вода и 1-2 ч.л какао (непременно прецедете сместа). После леко с четка се намазват топлите меденки, като внимаваме да не оставяме следи. Осавят се да изсъхнат и се украсяват по желание - най-добре с глазура от останалите 2 белтъка! 

Бяла глазура - белтъчна или наречена още Роял айсинг:

За глазурата съм писала много пъти, но пак да кажа. Ако искате глазурата ви да е гладка и с с нея да се правят много тънки линии, трябва да пресеете пудрата захар 2 пъти. Освен това може да прецедите белтъка през парче дамски чорапогащник, за да е гладък. На един белтък слагаме няколко капки лимон и около 150-200г пудра захар (според големината и гъстотата му). Ако ви се стори рядко, прибавяте захар, ако е гъсто още няколко капки лимон. Най-добре се прави глазурата на ръка, защото с миксер влиза въздух в глазурата и после стават балончета и неравности. Ако обаче не ви се играя на ръка, направете я с миксера. Започнете да разбивате белтъците с лим. сок на най-ниската степен до образуването на пяна. После увеличете оборотите, като прибавяте захарта на няколко пъти. Глазурата трябва да е гладка и като я сложите във фунийка и отрежете около 1 мм отвор, трябва да оставя тънка, дълга, непрекъсваща линия, която да не се разлива.
 За контурите и финните детайли, като наберете от глазурата и вдигнете лъжичката, тя трябва да тръгне да капе, но да застине във въздуха. За запълване, разреждам с лим. сок докато започне да се "точи" като мед.


3 коментара:

Unknown каза...

Здравейте, имате ли мерките в ч.ч., не в грамове?

Natalyna каза...

Здравейте, не но днес ще ги правя отново и ще измеря в чаши.

Natalyna каза...

Готово, прибавх мерките в чаени чаши - 1 ч.ч = 250мл. Надявам се, че това е достатъчно. Лека вечер!