понеделник, 14 декември 2015 г.


Ябълки в кожухче (Jablka v županu) 13 Октомври 2009
В буквален превод - Ябълки в хавлия

Това е една много лесна и ефектна рецепта много харесвана в Чехия.

За приготвянето и са необходими:

500г. многолистно (бутер) тесто
6-8 малки ябълки или 3-4 разполовени големи
шепа стафиди
шепа накълцани(смлени) орехи
3-4 с.л конфитюр (в моя случай - кайсиен)
или ром за накисване на ядките и стафидите
счукани бишкоти или галета за посипване на тестото
1 разбито яйце за намазване
пудра захар за поръсване
По желание канела или ванилия

Ако ще приготвяте десерта само за възрастни и не искате да е толкова сладко, наложете стафидите и орехите за около час в ром и напълнете ябълките с тази смес. Ако обичате по-сладко или приготвяте за деца, разбъркайте стафидите и орехите с конфитюра и канелата(ванилията)  и пълнете с тази смес.

Всъщност с плънката може да се експериментира както искате - мед, още сушени плодове, локум и т.н

Предварително загрейте фурната на 170 градуса с вентилатор или 180 градуса без вентилатор.

1.Изберете приблизително еднакви ябълки.

2.Обелете ябълките и изчистете семената им. Ако са големи разрежете на половина.

3.Разточете тестото на около 2-3 мм. като леко посипете с брашно за да не лепи. Нарежете на квадратчета с размери 10х10 см. Посипете по средата с бишкоти или галета.

4.Сложете почистените ябълки в средата и внимателно ги напълнете с желаната смес. Посипете отново с галета или бишкоти.

5.Намажете леко с яйце краищата на четириъгълника и съберете по показаният начин. Ако останат незалепени места  не се притеснявайте - така дори е по-добре защото парата излиза по-лесно при печене.

6.Намажете с яйце. Ако искате може да украсите с някакви листенца, звездички, колелца,лентички.

7.Печем 20 -25 мин. ( до зачервяване ) на посочените градуси по-горе. Ако са с конфитюр може леко да се разлее, но няма проблем.

8.Поднесете с шоколад, карамел, ванилен сос или просто посипани с пудра захар.

 Добър апетит!

Няма коментари: