понеделник, 14 декември 2015 г.Понички по чешки 10 Ноември 2007

Koblihy

Продукти:
250 мл. прясно мляко, 35г мая, 80 г  пудра захар, около 500 г брашно , 60 г  масло, 3 жълтъка, 3 с.л ром(може и друг силен алкохол, но с ром са най-вкусни), щипка сол, шипков, сливов или ябълков мармалад за пълнене, олио за пържене(още по-добре е свинска мас - не поемат мазнината), пудра захар за поръсване

Приготвяне:
В част от хладкото мляко разтваряме маята, прибавяме 1 ч.л захар и 1 с.л брашно, разбъркваме добре и оставяме така направената закваска да втаса.
Мекото масло бием със захарта до побеляване, прибавяме един по един жълтъците, рома, брашното, солта, втасалата закваска и хладкото мляко. Бъркаме с дървена лъжица, като "повдигаме" тестото, така че да влезе въздух в него. Притежателите на машини за хляб могат да оставят тази работа на машината. В крайната фаза, тестото не трябва да се лепи по стените на купата, но да не е и много сбито (не се изкушавайте да слагате много брашно за да останат поничките въздушни и меки). Поръсваме с брашно и оставяме да втаса около 45 минути на топло. Втасалото тесто слагаме върху поръсена с брашно чиста повърхност и леко разточваме(или издърпваме с длани и пръсти постепенно) докато получим кора с дебелина 1 см. Ако искате пълнени понички, изберете си формичка или чаша с остър ръб с диаметър 4-5см. С формичката си отбележете кръгчета върху половината тесто и с кафена лъжичка слагайте от мармалада в средата им. Другата половина изрежете с формичката или чашата. Получените кръгчета слагайте върху тези с мармалада, защипете добре с пръсти краищата им и отново с формичката изрежете вече готовата поничка и оставете на посипано с брашно предварително определено място. Поничките направени така трябва да бъдат гладки и с равномерни краища. Ако искаме понички без пълнеж - като кравайче, направо изрязваме тестото с голямата формички и после с по-малка (около 2 см. диаметър) изрязваме по-малка дупка в готовото кръгче. След като използваме цялото тесто така, покриваме готовите понички с кърпа и оставяме още 20 минути да втасат. В дълбока тенджера или фритюрник, наливаме по-голямо количество олио (около 3 пръста) и загряваме добре, така, че като пуснем парченце тесто, то веднага да започне да се пържи. Олиото не трябва да е много вряло (за да не изгорят и да не останат вътре сурови) но и да не е слабо загрято, за да не поемат поничките мазнина. Пускаме поничките в олиото винаги с горната страна надолу. Трябва да бъдат поне до половината в олио и трябва да има място между тях, защото при пърженето увеличават обема си още. Когато се зачервят добре ги обръщаме на другата страна(аз го правя с дървено шишче - така не остават грозни дупки от вилица в тях). Преценете колко понички може да изпържите наведнъж и никога не слагайте допълнително при вече пържещите се - това ще им попречи да втасат равномерно. Ако видите, че олиото ви много намалява, може да прибавяте по малко след всяка серия - по този начин и леко ще го охладите. Изпържените понички изваждаме върху кухненски салфетки(кърпи) за да се отстрани излишната мазнина. Поръсваме с пудра захар и оставяме да се охладят.

Много важно: Алкохола в тестото е желателен за да не "пият" поничките много мазнина!

Малко е бавно и трудоемко приготвянето им, но са изключително вкусни и  .....калорични :'(

ПС. При нас падна първият сняг - опитах да го снимам:)

Няма коментари: