понеделник, 14 декември 2015 г.
БУЛГОГИ 15 Юни 2010

Мариновано телешко по корейски

За рождения си ден преди време, получих от едни приятели първата корейска книга за готвене, преведена на чешки - луксозно издание с много обяснения и красиви фотографии. За съжаление много от използваните суровини са все още малко достъпни и тук (още повече в малкото ни градче), но основните неща могат да се намерят. С това което вече имах под ръка,  приготвих едно от любимите корейски ястия "Булгоги"(някъде се изговаря и като "Булкоги"). Много лесно и вкусно!


за 4 порции по 100 г (150 kcal на порция) са ви необходими:

300г телешко контрафиле (може да се замени и със свинско или пилешко), но оригинала си е телешко.
Маринада: 2 с.л соев сос (използвам качествен и ферментирал по естествен път), 1 с.л захар, 1/2 с.л мед, 1 с. л. ситно накъцан зелен лук, 1с.л чесън (настърган или пасиран), 1/2 с.л сусамена сол ( типична за корейската кухня) - аз сложих обикновена, защото нямах, 1/5 ч.л смлян черен пипер, 50мл сок от круша, 1с.л сусам (бял или черен), 1с.л сусамено олио (то е едно от задължителните неща в тази рецепта, защото придава специфичен вкус на ястието) -азиатското сусамено олио е  от черен (див) сусам, затова е тъмно кафяво на цвят с много специфичен аромат.
1 глава лук
100г зелена салата или маруля

* може да прибавите и нарязан на тънки пръчици морков или гъби шитаке.

Подготовка:

В корейската кухня се използва само прясно месо (не замразено), което преди приготвяне не се мие, а само се попива излишната кръв с памучна кърпа. Месото се изчиства ципи и мазнини(ако има тазкива) и се реже [b]напречно на мускулните влакна[/b] - това е важно за да бъде крехко, на тънки резени с приблизителни размери - 5см. широки, 4 см. дълги и около 0,3 см дебели.
Лука се почиства и също се реже на резени около 0,5 см дебели.
Приготвя се маринадата от посочените продукти.
Салатата се разделя на отделни листа. които се измиват добре под течаща вода.

Приготвяне:

Сложете нарязаното месо в приготвената маринада и хубаво омачкайте с ръце, прибавете нарязания лук и разбъркайте и оставете да се маринова месото за 30 мин.
Нагрейте добре грил-тиган и за около 3 мин. опечете месото при висока температура, после намалете на средна температура, обърнете месото в тигана и печете още 5 мин.
Сервирайте на лист от салата с гарнитура от задушен ориз.


Добър апетит!


Няма коментари: