понеделник, 14 декември 2015 г.Чешки козунак  20 Април 2006

Този козунак има по-плътна, тежка консистенция от българският, по-маслен е, но и не изсъхва бързо.

За един козунак:
250мл прясно мляко, 40г мая(едно пакетче), 150-200г кристална захар- според вкуса, след няколко(не само мои опити), приемаме че правилното количество е около 700г.брашно , 1 ч.л. сол, 3 жълтъка, кората на един лимон, щипка индийско орехче(аз не слагам),200г масло, 60г стафиди, брашно за посипване на дъската за месене и тестото

За дооформяне:
1 жълтък, 1 ч.л. прясно мляко, 30г обелени и накълцани бадеми(може и без тях, или може да сложите половинка орехи), пудра захар за посипване

Подготовка на тестото: 
Приготвяме закваска от 2 с.л. хладко пр.мляко, до което прибавяме маята, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбъркваме добре, покриваме с кърпа и оставяме да втаса. В дълбока купа или легенче(в което ще месим), пресяваме брашното със солта, прибавяме жълтъците, захарта, настърганата лимонова кора и щипка индийско орехче. Прибавяме втасалата закваска, и разтопеното хладко масло и започваме внимателно да месим, като по малко прибавяме хладкото прясно мляко. В началото тестото е по-рядко, но колкото повече се меси, започва да става по-гъсто. Когато тестото стане гладко и с блясък, го изсипваме на набрашнената дъска и продължаваме да месим, докато започне да се отлепя от дъската. Добре измесеното тесто слагаме в купа посипана с брашно, отгоре също посипваме тестото с брашно, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса. Стафидите се измиват и се оставят да окапят(може предишният ден да са били накиснати в ром).

Плете се с 9 плитки

 1.Леко премесваме втасалото тесто (не много, за да не спадне) и разделяме на 8 еднакви части, от които избираме тази която все пак ни изглежда най-голяма и я отделяме настрана.

 2. От останалите 7 части правим по възможност еднакво дълги и дебели въжета-плитки(не се сещам за по-подходяща дума )

 3.Четири от тях полагаме едно до друго и започваме по средата, премятаме двете вътрешни(плетем нагоре)като еднaтa слагаме отдолу, а другaтa отгоре на външните плитки.

 4. След това продължаваме по същият начин с външните плитки(всичко е въпрос на свикване - аз първо се учих с шнурчета)

 5.другата половина плетем по същият начин. Притискаме краищата добре. На тавата слагаме хартия за печене. Пренасяме дотук сплетеният козунак и леко го мачкаме с външната част на ръката(така сякаш използвате ръката вместо нож) по средата, за да може втората плетка да се настани по-добре и при печенето да не се накриви настрана.

 6. Вторият етаж oплитаме като класическа плитка от 3 плитки и я поставяме върху леко вдлъбнатото място на вече сплетената част от козунака. Още веднъж леко натискаме по средата, за да направим място за най-горната част.

 7. Сега и ред на последният къс от тестото, който отделихме в началото. Разделяме го на половина като от всяка половина правиме по една по-дълга и по-тънка от предишните плитки, които увиваме около себе, а краищата им подпъхваме под най-долната част на козунака. Може да забиете 3 дървени шишчета - едното в средата, а другите в краищата, за да сте сигурни, че при печенето плетениците няма да се разместят. Оставяме козунака още малко, както е сплетен, на топло да втаса. (Ако не можете да oплетете козунака с 4 плитки, може да го направите само с 3 долу и 2 отгоре, но по-дебели). Реже се задължително чак след изстиване, иначе е глетав.


Няма коментари: