понеделник, 14 декември 2015 г.


Медени пастички с орехов крем  19 Ноември 2006


Време да напиша още една наша любима рецепта, която спокойно може да мине за коледна.
Рецептата е от една моя приятелка и съседка - словенка.

Тесто:
600г брашно
50г мас
1ч.л сода за хляб
4 с.л мед
2 яйца
150г пудра захар
прясно мляко, до получаването на еластично, полутвърдо тесто

Тестото се омесва, разделя на 4 топки, от които се правят кори(около 1/2 см. дебели), които се пекат на около 160-170° - в момента в който започнат да се зачервяват ги извадете, за да не прегорят и да станат много твърди. Пекат се за около 10 минути всяка.

Крем:
1/2 л прясно мляко
5 с.л брашно
100г захар

Всичко това се вари до получаването на каша. Когато поизстине крема(в никакъв случай не трябва да е горещ), към него се прибавят 250г масло(стайна температура)и 250г млети орехи.

С този крем се мажат платките и се притискат с нещо, за да се запазят равни(иначе се къдрят) и да попие крема равномерно. Затова и крема не трябва да е рядък, защото ще се разтече. Така приготвените платки се оставят за около ден на хладно място за да се стегне и попие крема , след което се заливат със следната глазура:

Глазура:
4 с.л прясно мляко
140г захар
100г масло
1с.л какао
Всичко се загрява до разтопяването на маслото и захарта, след което се сваля от огъня и оставя леко да се сгъсти. С тази глазура се поливат платките и се оставя да се втвърди глазурата.

След това платките се режат на квадрати или ромбоиди, като отгоре на всеки се слагат по няколко сребърни или златни захарни топченца, или ветрило от бял шоколад!

Изглежда сложно и дълго, но всъщност не е така. А и усилието наистина си заслужава, защото рецептата е много вкусна!

Няма коментари: