понеделник, 14 декември 2015 г.



Пилето на крал Притхвираджа  05 Април 2006

Една от любимите ни семейни рецепти

Продукти:
500г пилешки гърди 50-60г масло(или комбинация масло и олио), 6 скилидки чесън, ама по-големички 1/2 ч.л. смлян кардамон 1 ч.л. смлян черен пипер 1 ч.л. смлян ким 1/2 ч.л. джинджифил на прах 1 ч.л. чили или лют червен пипер 1/2 ч.л. канела 1/2ч.л шафран или куркума(тя може и да е 1 лъжичка) 2 ч. чаши прясно мляко 1 с.л. брашно (за сгъстяване) сол
(ако не искате да е много лютиво, намалете количеството на лютия пипер)

Приготвяне:
Почистваме и нарязваме на кубчета 2 на 2см. пилешките гърди. Чесънът се стрива в хаванче или се настъргва и се смесва със солта и останалите подправки с изключение на шафрана(куркумата). С получената паста омесваме пилешките гърди и леко запържваме в горещото масло, докато побелее. Шафрана(куркумата) се разтварят в прясното мляко и пилето се подлива и оставя на слаб огън да къкри около 1/2 час. На края се прибавя размитото в малко вода или прясно мляко брашно и се бърка докато се сгъсти. Поднася се със задушен(сварен) ориз.

 Аз трябваше да  оцветя ориза заради сина ми - той не обича бял ориз, но комбинацията бял ориз и сос с цвят на охра е фантастична! Жалко, че на снимката при мен и двете са в охра!

Няма коментари: