понеделник, 14 декември 2015 г.





Ето една стара чешка рецепта(от 19 век) за приготвяне на шаран! Спокойно може да го направите за Никулден, нищо че тук го готвят за Коледа! На мен много ми харесва тази специфична комбинация!

Шаран на черно  25 Ноември 2006

(Добре е да се приготви ден преди сервиране)

Продукти:

2 с.л. масло
корени за супа(1 морков, малка глава целина,1 корен от магданоз)- настъргани
1 глава лук - ситно нарязана
2 с.л. захар
смес от следните подправки(3 карамфилчета, щипка мащерка, 10 зърна черен пипер, 6 зърна бахар, 1 дафинов лист)
2 резенчета лимон(с кората)
25 мл оцет
750 мл рибен бульон или вода
6 порции шаран
4 с.л мармалад от сливи
100г сушени сливи - нарязани
50г нарязани бадеми
20г стафиди
50г орехи
според оригиналната рецепта се слагат и 2 с.л настъргана меденка(но може да се замени с галета)

Приготовление:

В по-голяма тенджера се запържват в маслото корените за супа и лука. Прибавя се захарта и при непрекъснато бъркане се оставя лука да карамелизира леко.Прибавете подправките, лимона и оставете за минута да си пуснат аромата. След това долейте оцета и оставете да се изпари.Това е основата за соса. Така приготвената основа, залейте с бульона или водата и оставете за около 5 минути да поври.
В леко врящият сос сложете порциите шаран и оставете да се задуши за около 12-15 мин., като от време на време обръщате порциите. След това извадете рибата и в соса разтворете мармалада от сливи.
Сушените плодове и ядките сварете в малко вода за около 5 мин. През това време прецедете соса през ситен гевгир и прибавете плодовете и ядките заедно с водата. Сгъстете с трохите от меденката или с галета. Преди подаване загрейте бавно соса, като в него внимателно сложите порциите шаран. При сервиране ги изваждайте също внимателно, залейте със сос и сервирайте с гарнитура от картофи или ориз или най-добре с традиционните чешки кнедли!

Добър апетит!


Няма коментари: