вторник, 6 декември 2016 г.

Медени мъфини, пълнени със сладко или течен шоколад/ Perníkové muffiny





http://angiebakes.com/2013/10/22/pernikove-muffinky-plnene-dzemom/ - източник с някои промени от моя страна

Продукти:

1 яйце
150 мл. прясно мляко и две препълнени лъжици кисело мляко (само с прясно мляко ми се сториха по-сухи) да се получи гъст айрян - 250 мл.
70 гр. разтопен мед
50 мл. олио
300 гр. брашно / може да смесите 50/50 бяло и ръжено или лимецово, както правя аз
100 гр. захар / също заменям по-голямата част с кафява
1 пак. бакпулвер / около 10-12 гр.
1 с. л. тъмно качествено какао
2 ч.л готова подправка за меденки ( можете да си я направите: 1с.л канела + 1/2 ч.л смлян звездовиден анасон и карамфил или  тази тук -
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=608706.msg20128999#msg20128999 
сладко, мармалад или конфитюр по желание, може и парченце шоколад или Нутела
50-60 гр. шоколадов кувертюр за заливане.

Приготовление:

В по-голяма купа първо се смесват сухите съставки, а в друга течните без сладкото . Разбърква се енергично течната смес (няма дори нужда от миксер) и се прибавя при постоянно бъркане към сухата. Сместа е малко по-гъста от кексово тесто. Формичките за мъфини се приготвят и във всяка слагаме около 1 с.л от сместа. След това слагаме 1/2 до 1 ч.л. от сладкото и отгоре пак слагаме 1 с.л от сместа, така че добре да покрие сладкото(за да не се разтича).Формичките трябва да се пълнят около 3/4 от обема си, за да не се излее тестото при печенето. Пекат се 20/25 мин. на около 170-180 градуса според силата на вашата фурна. Гледайте да не ги препечете, за да не станат сухи. След изстиване се топват и завъртат леко в темпериран шоколадов кувертюр или се поръсват с пудра захар.

Няма коментари: