сряда, 28 ноември 2018 г.

Гъсенички (сладки с машинка за мелене на месо)

Гъсенички (сладки с машинка за мелене на месо)


Продукти:

300г масло
150г пудра захар
360г брашно
1 жълтък
150г смелени орехи, бадеми или настърган кокос.
Ванилена есенция ( по желание)

Приготовление:


Пресятото брашно, захарта и смлените орехи смесваме добре в дълбока купа. Прибавяме размекналото и нарязано на кубчета масло, както и жълтъка + ванилията. Омесваме тесто, което оставяме поне 2 часа,най- добре цяла нощ, в хладилника да се стегне. След това изваждаме по малко и още твърдото тесто започваме да " мелим", като правим "гъсенички" около 3-5 см. дълги. Ако тестото не е достатъчно охладено е меко и сладките не държат форма. Слагат се в тава покрита с хартия за печене и се оставят за наколко минути да се отпуснат.
Пекат се в предварително загрята на 170 °С фурна около 10 минути. След изтиване се слепват по желание с мармалад, конфитюр или Нутела и единият им край се потапя в разтопен шоколад.  Неслепени издържат около месец. Слепени, около 2 седмици. времето стават по-рохки и вкусни.

Гъсенички с пудинг


600гр. брашно200гр. пудра захар500гр. масло1/2 пакетче бакпулвер1 яйце5 пакетчета пудинг (нишесте) ВанилияСладко или мармалад за слепванеШоколадова глазура за украса.
Смесваме сухите продукти. Маслото разбиваме с миксер на крем и го прибавяме към сухата смес. Омесваме гладко тесто и оставяме в хладилник най-малко за 1 час, за да стегне добре. Изваждаме по малко, за да е студено и с машинка за мелене на тесто и приставка за сладки, правим "гъсенички", като се стараем да бъдат еднакви по дължина. Печем на 180 градуса 10-15 мин. (според фурната). Изваждат се веднага щом започнат леко да се зачервяват. След добро изстиване (най-добре поне ден), се слепват с мармалад или Нутела и единият им край се потапя с шоколадов кувертюр. 

Няма коментари: