сряда, 28 ноември 2018 г.

Гъсенички (сладки с машинка за мелене на месо)

Гъсенички (сладки с машинка за мелене на месо)


Продукти:

300г масло
150г пудра захар
360г брашно
1 жълтък
150г смелени орехи, бадеми или настърган кокос.
Ванилена есенция ( по желание)

Приготовление:


Пресятото брашно, захарта и смлените орехи смесваме добре в дълбока купа. Прибавяме размекналото и нарязано на кубчета масло, както и жълтъка + ванилията. Омесваме тесто, което оставяме поне 2 часа,най- добре цяла нощ, в хладилника да се стегне. След това изваждаме по малко и още твърдото тесто започваме да " мелим", като правим "гъсенички" около 3-5 см. дълги. Ако тестото не е достатъчно охладено е меко и сладките не държат форма. Слагат се в тава покрита с хартия за печене и се оставят за наколко минути да се отпуснат.
Пекат се в предварително загрята на 170 °С фурна около 10 минути. След изтиване се слепват по желание с мармалад, конфитюр или Нутела и единият им край се потапя в разтопен шоколад.  Неслепени издържат около месец. Слепени, около 2 седмици. С времето стават по-рохки и вкусни.